Az esküvői szokások szinte mind egy-egy régi hagyományból erednek, nincs ez másképp a köszönőajándékokkal sem. A köszönőajándék egy kis apróság, amit az ifjú pár ajándékoz minden vendégnek, ezzel megköszönve, hogy részt vettek életük nagy eseményén. De miért is alakult ki ez a szokás?

A legelső köszönőajándék

 Mivel nemcsak a boldogság, az elköteleződés, hanem a jószerencse ünnepe is az esküvő, ezért már a kezdetektől a pár ajándékkal kívánta megosztani a jószerencséjét a vendégekkel. Már az ókori rómaiak is adtak köszönőajándékot az esküvőn: mézbe mártott mandulaszemeket. A hagyomány – ki hinné? – a görög mitológiából ered.

A mandulafa mítosza

A trójai háború idején Athén királya, Demophon, és Phyllisz, a trák király lánya egymásba szerettek és egybekeltek. Az esküvő másnapján Demophon elhajózott, de megígérte újdonsült feleségének, hogy visszatér. Phyllisz sokáig várt és várt, de aztán már nem hitte, hogy élete párját újra láthatja, ezért bánatában véget vetett életének és egy mandulafa képében született újra. Amikor Demophon végre hazatért, rég nem látott szerelme helyett csak egy kopár mandulafát talált. Fájdalmában megölelte a fát, ami ettől azonnal kihajtott és virágba borult.  Azóta szimbolizálja a mandula a szerelmet és az elköteleződést mind a mai napig.

.

Keserű és édes, mint a házasság

A hagyomány átgyűrűzött a 16. századra: itáliai és francia arisztokraták esküvőin az immár nádcukorral borított mandulaszemeket bonbonier-ben (porcelán vagy kristálydobozkában) kínálták a vendégeiknek. A mandula természetesen kesernyés ízének és a cukor vagy a méz édességének keveredése a házasság váltakozó, hol nehéz vagy borús, hol édes és felhőtlen időszakait szimbolizálja. Ha az ifjú pár mandulát csempész a köszönőajándékba, ez azt jelenti, hogy így szeretnék megosztani a vendégeikkel a jószerencséjüket. Az öt szem mandula a termékenységet, az egészséget, a gazdagságot, a boldogságot és a hosszú életet jelképezi.

Hogyan variálhatod a mandulát és a mézet?

Ha szeretnéd a hagyomány szerint megosztani a szerencsédet a vendégeiddel, és a gyökerekhez visszanyúlni a  kiválasztásában, mégis egyedi és személyes köszönőajándékot adnál, jó helyen jársz! A mandulát és a mézet többféle formába lehet önteni, mint gondolnád.  A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás 5 szem cukrozott mandulát filléres papírdobozkákba tenni, de ha szeretnéd, hogy a vendégeid valami különlegesebbet kapjanak, olvass tovább, mert megosztunk veled 3 egyszerű receptet 3 csomagolásban!

Mézeskalács mandulával

Elkészítés: Ha a mézeskalács megsütése nem okoz problémát, de az aprólékos cukormáz díszítésbe beletörik a bicskád, vagy nem akarsz az esküvőd előtt napokig cukormázban úszni, használj a cukormáz helyett mandulát díszítésnek! Most már tudjuk, hogy 5 szem mandula milyen üzenettel bír köszönőajándékba csempészve, ráadásul szép kis virágformát lehet kialakítani belőlük.

  Csomagolás: Bizony, még a sütőpapírból is lehet stílusos csomagolást készíteni! A sütőpapírnak, akár a pauszpapírnak van egy opálos áttetsző jellege, amit a konyhában kevésbé érdekes, de egy esküvőhöz nagyon jól passzolhat. Persze nem elég önmagában, de a megfelelő körítéssel abszolút megállja a helyét.

Fűszeres-mézes sült mandula

Elkészítés: Ha merészebb, formabontóbb ajándékokat adnál, pörköld meg a mandulaszemeket mézzel és fűszerekkel! Nem csak finom, de egészséges ropogtatnivaló is, akár az esküvői menü előtt vagy utána az iszogatáshoz. A mandula mennyiségéhez mérten 1/8-ad rész mézet cayenne borssal fűszerezve hevítünk, majd a mandulával összekeverve betesszük az előmelegtett sütőbe (sütőpapíron).

Csomagolás: Egy vastagabb papírból készült tasak papírcsipkével, szalaggal és köszönőkártyákkal kombinálva tökéletes esküvői csomagolás, és nem is szokványos. Belülről azért nem árt kibélelni sütőpapírral.

Blansírozott mandula akácmézben

Elkészítés: Mosd meg a mandulaszemeket, forralj vizet egy nagyobb edényben. Öntsd bele a mandulákat, és újraforrástól számítva 5 percig forrald. Folyóvízzel hűtsd le. Ezután egy mozdulattal ki lehet nyomni a mandulaszemeket a héjából.

Csomagolás: Kis üvegekbe tedd a blansírozott mandulaszemeket, majd öntsd nyakon akácmézzel! Szalagokkal díszítheted, öntapadós címkékre nyomtathatod a neveteket és az esküvő dátumát, és egy plusz felirattal akár ültetőkártyaként is funkcionálhat.

Szeretnéd megtervezni, de nincs időd megcsinálni?

Lépj a következő oldalra, mert van számodra egy meglepetésünk:

Most az első 10 jelentkező AJÁNDÉK esküvői grafikai dekort kap!